Povedzme, že by som začal modelárčiť a pustil sa do výroby vlastného podvozku. A začnem rovno s rámom šasi. Nájdem si blueprint karosérie, ktorú chcem, prípadne si nájdem priamo rozmery veľkého šasi. Z čoho šasi spraviť?
Pásovinu som vylúčil, pretože si neviem predstaviť, ako by som ju s karbobrúskou orezal. Do úvahy pripadajú hliníkové, nerezové profily C, prípadne štvorec. Teoreticky by som to zvládol naohýbať do požadovaného tvaru (a štvorec potom rozrezať na 2 polovice .. aj keď zase - čím? Karboškou? ). No a tu sa dostávame k tomu tvaru ..
Mám síce kóty, ale len pri pohlade zvrchu na šasi. Čiže neviem ako sú spravené krivky a oblúky na tých dvoch hlavných railoch. Prečo sa vlastne robia? Nemôžem použiť rovný profil? Je to tvarované len kvôli ťažisku, alebo to má aj inú funkciu (napr. pevnosť)?
Čo sa týka spôsobu spájania - najradšej by som to mal zozvárané. Aj z tohto dôvodu prichádza do úvahy nerezový profil (nemám zváračku na olovo), ktorý by sa mal dať spájkovať normálnou spájkovačkou za použitia nejakého špeciálneho sajrajtu a pájky. Ale neviem, ako pevný je takýto spoj. Máte niekto skúsenosti? V najhoršom prípade to zošróbujem ..