od JanoS » Ned 26. Mar 2017 12:06:41
Neviem či to píšem do dobrej sekcie, ale mal by som pár postrehov k pravidlám, resp. námetov do diskusie do ďalšieho ročníka.
1. bod 3.5
Povolené sú len RC súpravy pracujúce k kmitočtovom pásme 27MHz, 40MHZ, a 2,4GHz. RC súpravy pracujúce v pásme 27 a 40MHz musia mať výmenné kryštály – číslo kanálu nahlási pretekár pri registrácií.
V priebehu súťažného dňa (od rozpravy do vyhlásenia výsledkov) nesmie vodič zapínať vysielač bez pokynu komisára. V prípade potreby zapnúť vysielač pri oprave modelu je pretekár povinný vyžiadať si súhlas hlavného komisára. Ten skontroluje možnosť kolízie kmitočtu s jazdiacimi modelmi. Nedodržanie tohto bodu bude posudzované ako hrubé porušenie disciplíny s možnosťou diskvalifikácie. - tuto by som napísal doplnenie, že platí iba pre 27, resp. 40 MHz súpravy, ak s takými ešte niekto jazdí, resp. že neplatí pre počítačovo riadené súpravy 2,4 GHz. Počas dňa sa aj na trialoch jazdí pomimo trate a nedochádza ku kolíziam vo frekvenciách (2,4 GHz). A teoreticky počet účastníkov na kolíziu 2,4 GHz frekvencií asi nedosiahneme.
2. bod 4.3
Výhrady k povinnej výbave som už písal - zdá sa mi moc široká, ale chápem, že pravidlá sa nerobia pre jedného jazdca. Len teraz mi vyvstáva otázka prečo to platí iba pre ABS karosérie a nie aj pre lexan? Nerýpem, len sa pýtam.
Je nejaká forma ako má vyzerať a kde má byť umiestnená expedičná bedňa?
3. bod 4.4
vozidlá s odpojiteľnou nápravou (v priebehu jazdy sa nesmie odpájať pohon ktorejkoľvek nápravy). Dnes asi väčšina RC jazdí s pevnou 4x4 + uzávierky diferenciálov, konštrukcia vypínateľných náprav je zložitejšia, pridáva na hmotnosti a celkovo asi neposkytuje výhodu pri prechádzaní sekcie, tak prečo je to nepovolené, hlavne keď množstvo reálnych áut je práve takejto konštrukcie? Nebol tento bod myslený na vypínateľné uzávierky diferenciálov? Opäť sa len pýtam.
Jano
Mitsubishi Pajero Metal top || Bruder CAT 246 RC conversion || Hexakopter XL
--
HITEC Optic 6 sport 40 MHz, 59 kanál
Graupner MX-12, 2,4 GHz
---------------------------------------------
project Nissan Patrol GR Y60
project Suzuki Jimny 2010