Správne nabijanie LiPo

všetko o RC vybavení a elektronike v RC modeloch

Správne nabijanie LiPo

Poslaťod hollyml » Pia 18. Feb 2011 23:00:49

Poraďte mi prosím ako správne nastaviť nabijacku na nabijanie bateriek LiPo. A ešte na čo si dávať pri nabijani pozor.
Je dobre niekedy baterky vybit? Na čo je udrziavaci režim? Atd ... Proste zaujímajú ma tieto veci aby som neprišiel o baterky.
Obrázok užívateľa
hollyml

Re: Správne nabijanie LiPo

Poslaťod pepo » Pia 18. Feb 2011 23:11:06

:lol: :lol:
Obrázok
pepo@rcexpedition.sk
+ 421 917 111 566

MITSUBISHI L300, podvozok AXIAL SCX10, obutie: RIPSAW 1.9, HOBBYKING 2 kanál - 2.4GHz
Obrázok užívateľa
pepo

Bydlisko: Kordíky - obec pri Banskej Bystrici ( koniec sveta )

Poslaťod Peter509 » Pia 18. Feb 2011 23:15:10

Nebudem sa tu rozpisovať. Tu je všetko o Li-Po
Obrázok užívateľa
Peter509

Poslaťod hollyml » Sob 19. Feb 2011 12:53:28

pepo píše::lol: :lol:

Dik Pepo. Dobra rada nad zlato.
Obrázok užívateľa
hollyml

Poslaťod Taurus84 » Sob 11. Apr 2015 21:58:08

Tak som dnes trocha uvažoval ( :mrgreen: ). Baterky Lipo, by sa nemali používať pokiaľ im zostáva 20% kapacity. Ale vo všetkých článkoch na nete sa zdôrazňuje najmä napätie 3V, pod ktoré by sa nemalo v záťaži ísť. Našiel som aj nejaké tabuľky, že pri koľkých Voltoch má baterka akú zostatkopvú kapacitu v Ampéroch, ale keďže sa to líši od baterky k baterke, tak som sa rozhodol pre menší výpočet. A vyšli mi teda zaujímavé čísla. Či už presné, to neviem olala

Dnes som ráno vybehol von. Za 68 minút mi kleslo napätie z 8,4V na 7,95V. Mňa ale zaujímalo, koľko % z kapacity baterky som minul.

Pripojil som to teda k nabíjačke a nabil doplna prúdom 2A. Nabíjačka na konci ukázala, že do baterky prešlo 1485 mA (alebo mAh? to je jedno). Dajme tomu 1,485Ah som minul za tých 68minút, čo je v prepočte (68/60) 1,133 hodiny.

Keď tieto dve veličiny vydelím, dostanem prúd, ktorý z baterky odíde za hodinu - 1,485 / 1,133 = 1,311 A (alebo Ah ak chcete)

Teraz si zoberiem kapacitu baterky 5000mAh = 5Ah. Použiteľná kapacita 80% = 4Ah. Keď to vydelím predchádzajúcim výsledkom, dostanem počet hodín na baterku, z ktorej zožeriem 80% kapacity:

4 / 1,311 = 3,051h * 60 = 3h 3min = toto je MAXIMUM, čo mi dá baterka, pokiaľ s ňou chcem zaobchádzať ešte stále rozumne. Poďme si to teraz porovnať s Voltážou. Použiť môžem v podstate rovnaký postup:

0,45 / 1,133 = 0,397V za hodinu

Ak beriem do úvahy absolútne minimum pri záťaži 3V na článok, tak použiteľné rozmedzie napätia je 8,4 - 6 = 2,4V

2,4 / 0,397 = 6,045h * 60 = 6h 3min na baterku

Ak beriem do úvahy rozumné minimum 3,5V na článok tj. 8,4 - 7 = 1,4V

1,4 / 0,397 = 3,527h * 60 = 3h 31min na baterku

Takže ak si to porovnám s časom 3h 3min, za ktorý mi baterka vydá 80% z jej kapacity, znamená to, že sledovať stav baterky v aute nejakým LiPo stopom, alebo alarmom je úplne na nič, pokiaľ sú nastavené aj na 3,5V na článok. Pretože na toto napätie klesne baterka NESKOR, ako zo seba vydá 80% šťavy. Samozrejme treba zohľadniť to, že pokiaľ sa to stane, napätie začne rapídne klesať, takže nebude trvať ďalšiu pol hodinu, kým to napätie klesne nižšie .. a to stále nehovorím o tom, že nikto nechce vyšťaviť baterku na 20% jej kapacity, čo znamená, že pri využití napr. 70% kapacity ju bude treba vymeniť už po 2h 40min, čo je rozdiel 50 minút !

Týmto som chcel jednoducho povedať, že ak budem moju baterku vybíjať na 3,5V počas jazdy, budem z nej ždímať viac ako 80% jej kapacity každú jazdu .. čo je teda prúser ...

Ak ste to dočítali do konca, napíšte čo si o tom myslíte.
Obrázok užívateľa
Taurus84

Poslaťod cerno » Sob 11. Apr 2015 22:51:54

Vela si toho popisal ale ja sa drzim toho ze ked chces aby ti lipo baterka vydrzala co najdlhsie nesmies ist pod 3,7na clanok a preto tak mam nastaveny pipak a druha vec je to ze baterka je spotrebny tovar ale samozrejme ju nechceme znicit predcasne
Obrázok užívateľa
cerno

Poslaťod Taurus84 » Sob 11. Apr 2015 23:07:48

Ja myslim, ze pri expedicakoch to nieje take dolezite. Ide hlavne o to, ze ked baterka v nejakom lietadle klesne pod 20%, napatie rapidne zacne klesat a vznika riziko znicenia ako modelu, tak baterky. Pri autach si na napatie nastavis cutoff, alebo alarm a vypnes hned. Pre nas to asi nema zmysel sledovat a preto nam staci sledovat hlavne napatie. Takze nic nove pod slnkom. Dobru noc :D
Obrázok užívateľa
Taurus84

Poslaťod danko » Pon 23. Jan 2017 18:13:16

Zdravim.Som tu novy a chcel by som Vas poprosit o radu.Pripravujem auto expedicak ale mam dilemu v tom ci nechat baterku nimh alebo lipol.Planujem s nim prechadzat aj cez vodu a cital som niekde ze voda lipolkam skodi ale vela sa pouziva.
Viete mi stym pomoct?
danko

Poslaťod Taurus84 » Uto 24. Jan 2017 9:36:19

Pokial sa voda dostane do Lipo baterky, tak Ti zhori. Lenze v takom pripade, skor ako sa tam dostane voda, dostane sa tam vzduch. No a zhori tak ci tak. Tym chcem povedat, ze baterky su utesnene, takze sa nemas coho bat.

Z hladiska vykonu je vhodnejsia Lipo baterka. Maju dlhsiu zivotnost, vybijanie je plynulejsie ako u nimh (viditelny pokles vykonu nastava takmer az pri uplnom vybiti) a co som drzal nimh baterky v ruke, tak som mal pocit, z su tazsie. Neviem ako su na tom nimh baterky kapacitne, nikdy som ich nepouzival, ale napr. na poslednej expe pri -18°C mi auto preslo celu expe na jednu 5000mah lipolku (sli sme tusim 1,5-2h).

Pokial nemas uz baterky aj nabijacku nimh, urcite chod do lipol (baterka, nabijacka, regulator)
Obrázok užívateľa
Taurus84

Poslaťod Peter NZ » Ned 29. Jan 2017 22:03:49

danko:
- je to ako Taurus píše... s jedným rozdielom... aj keď máš výbavu na Nimh.... aj tak nevydávaj ďalšie peniaze zlým smerom a choď do Lipol... je to nezrovnateľná kapacita, životnosť aj pohoda v mraze... proste... NiCd boli super baterky, ale keď ich ekologia začala odstavovať a preferovať NiMh - na silové použitie to bola slepá ulica.... krátka životnosť, veľká strata kapacity za krátky čas, veľká závislosť na teplote - viď poslednú winterku - baterkám Lipol samozrejme kleslo napätie ale šlapali, čo som videl jazdcov na Nimh tak menili dosť často sady... samozrejme, je to silne závislé na stave sád....

Taurus:
- vidím, že si sa musel veľmi nudiť keď si dal taký výpočet :-D ... ale vďaka zaň.....v zásade je postup výpočtu správny... objavený rozdiel je chybou vstupných predpokladov a podmienok.... a to práve zimu ktorej vplyv na tvoju sadu neodhadneš.... Preto sa bežne jazdí na vybíjacie napätie... čo u Lipol je 3,2V, kritická je 3V...
- Pri rozhodovaní, aké napätie si nastaviť v danom modely treba brať do úvahy prúdový odber... pri expedičných modeloch je to vzhľadom k schopnostiam dnešných Lipol minimálny odber... viac treba dať pozor pri lietadlách a vrtuľníkoch, kde trvalé odbery sa pohybyujú často bohate cez 100A.... v našich srandách s motormi kategórie 540 (prakticky všetky autickárske jednosmerné) sa pohybujeme podľa konkrétneho motora a sprevodovania tak niekde medzi 15 - 25/30A...
- a pri tomto práve vyskakuje ďalšia disproporcia medzi koncovým vybíjacím napätím a zostatkovou kapacitou.... totiž pri dosiahnutí vypínacieho napätia si pri malom zaťažovacom prúde odobral väčšiu kapacitu ako pri veľkom prúde... preto po vypnutí veľkého odberu a istom odpočinutí článku trocha stúpne napäte.... zotaví sa.... a preto si myslím, že v našich podmienkach v pohode stačí sledovať napätie cca 3,2-3,5..... ja to ale robím tak, že som si po pár expedičkách sledoval dĺžku expedície a následne dobitú kapacitu.... a viem, že zhruba 6-7 hodinová nonstop expedícia mi zoberie v modely cca 75% kapacity..

ale aj keď tam nemáte pípák.... pokles z 4,2V na 3,2V je už tak veľký, že auto citeľne nejde, otáčky klesnú zhruba o štvrtinu... takže to spozná každý a vie, že treba meniť baterku, alebo odniesť auto... :-D
defender 90
šasi-rc4wd / nápravy-tamiya / RC-FS-GT3C-8kanál
Land Rover defender D90.... https://www.dropbox.com/sh/g92em49gdyljz6n/AABeUME9f1uVhDlNXjQTYKQZa?dl=0
defender trochu inak... https://www.dropbox.com/sh/y9zzflnjfwhurlx/AAAEuVuzHnDs-oUHcx9G-smTa?dl=0
Obrázok užívateľa
Peter NZ

Ďalší

Späť na RC súpravy a elektronika

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť