O.S.A. X D90

Expedičné vozidlá na podvozkoch MEX

Re: O.S.A. X D90

Poslaťod Youki » Ned 06. Dec 2015 18:53:47

Škoda.Som o nich uvažoval ale ked hovoriš že trochu teču tak radšej zoberiem rovno King Off-Road a mam pokoj.
Obrázok užívateľa
Youki

Poslaťod Taurus84 » Ned 06. Dec 2015 22:24:44

Ok, tak tlmiče trocha namastím a zalepím spodky. Foto dám, keď ich budem rozoberať.

Dnes som sa ešte potrápil s tými diskami. Nech som robil čo som robil, vždy mi guma niekde utekala. Tak som si vymyslel zlepšovák - z jednej strany som dal rameno serva, cez to vrut a na druhú stranu hmoždinku do SDK. Takto som si to pritiahol pekne rovnomerne a až potom som dal zopár červíkov. Vrut som odstránil a doložil ďalšie červíky a už len pomaly doťahoval - do hviezdy a po pol otáčkach. Napriek tomu mi kúsok gumy asi otáčku pred úplnym dotiahnutím vyliezol .. ale je to omnoho lepšie ako prvý pokus. Foto od tejto ďalej

Btw. tie skrutky by mali byť M3 na 2,5mm imbus však?
Obrázok užívateľa
Taurus84

Poslaťod Youki » Ned 06. Dec 2015 22:46:32

Ja ked nasadzujem gumky tak použivam silikon olejček spray ,gumka mi vždy lepšie sadne na miesto na disku a nema snahu vyliezať.
Obrázok užívateľa
Youki

Poslaťod Taurus84 » Ned 06. Dec 2015 22:49:25

A čo ten olej? Nepreklzuje?
Obrázok užívateľa
Taurus84

Poslaťod Youki » Pon 07. Dec 2015 7:15:13

Sa vyparí za pár hodin.Samozrejme ho daj len jemne,treba vyskušať či ti to pomože.
Obrázok užívateľa
Youki

Poslaťod Taurus84 » Pon 07. Dec 2015 10:05:23

Budem skúšať zatiaľ bez oleja. Večer som sa pohrabal na nete a našiel som tam ešte jeden tip pre tento typ diskov. Dnes večer vyskúšam.
Obrázok užívateľa
Taurus84

Poslaťod Taurus84 » Pon 07. Dec 2015 21:13:53

Tak som na to hádam prišiel.

3.pokus zpredu
1.pokus zpredu
oba zozadu

Vnútorná časť diskov je bezproblémová a u oboch je v podstate rovnaká - disk je pekne vtiahnutý dnu, do pneumatiky. Tá vonkajšia časť disku teraz na dotyk úplne minimálne vyčnieva nad gumu a je presne na hrane gumy, ako by to asi malo byť. Čo poviete?
Obrázok užívateľa
Taurus84

Poslaťod Taurus84 » Pia 11. Dec 2015 0:39:05

Pneu sa mi podarilo obuť a chcem sa podeliť o svoje skúsenosti s plechovými Beadlockmi od RCmodelex.

- balenie obsahuje 1.9 disk z troch častí (stredový kruh, vnútorná časť disku, vonkajšia časť disku), 5ks červíkov a matiek (skrutkujú sa z vonkajšej časti disku) a protikus na červíky pre vnútornú stranu diskov
- pneu Rock Creepers obsahujú vložku z jedného kusu

Obrázok

- najskôr som teda do pneumatiky vložil vnútronú časť disku a vycentroval - pneumatika sa z oboch strán rovnomerne uložila do drážok

Obrázok

- pred ďalším krokom som vždy skúsil celú vnútornú časť pneumatiky natlačiť dovnútra stredovej časti disku úplne na doraz - a to obe strany. Zistil som totiž, že jedna strana pneumatiky vždy vnútri drží úplne bez problémov, zatiaľ čo druhá sa krčí, vypadáva a vracia sa smerom von do drážky
- keďže vnútorná - väčšia časť disku nikdy nebola pri nasadzovaní problémová, vložil som ju do pneu z tej strany, ktorá nechcela držať vo vnútri disku
- mierne som ju dotlačil, aby sa ponorila do drážky v pneumatike

Obrázok

- druhú časť pneumatiky som teda natlačil úplne na stredovú časť disku, takže jej kraj bol takmer v jeho strede
- pneu v tejto pozícii krásne drží tvar a je doslova "prilepená" k vnútornej časti disku

Obrázok

- na takto pripravenú pneumatiku som položil tenšiu - vonkajšiu časť disku
- treba dávať pozor, aby vonkajšia časť disku lícovala otvormi s vnútornou a aby bol vonkajší disk položený na pneumatike v rovine

Obrázok

- v ďalšom krku je treba obe časti disku pritlačiť k sebe, vložiť červíky s protikusom a začať doťahovať maticami - toto sa nedá spraviť veľmi efektívne dvomi rukami, takže prichádza na radu zlepšovák
- zobral som páku zo serva a do stredu zaskrutkoval univerzálny samovrut (priemer tusím 4-4,5mm)
- páku som okolo vrutu obrezal, aby bola čo najtenšia
- takto som to vložil z vonkajšej časti disku a to tak, aby som mal prístupné 3 dierky na červíky - páka akurát zacvakne do otvorov v disku

Obrázok

- z druhej strany som naskrutkoval 8mm hmoždinku do SDK, spolu s protikusom pre červíky
- jemne som dotiahol, načteloval protikus, potom som dotiahol trocha silnejšie

Obrázok

- treba skontrolovať polohu vonkajšieho disku - či je v rovine
- ak je to ok, naskrutkujem prvé 3 červíky, hmožinkou si disky priťahujem, až sa červíkmi dostanem na doraz a zostane mi z nich kúsok trčať - pre matice
- stále pri tom treba kontrolovať polohu vonkajšieho disku

Obrázok

- matice som naskrutkoval tak, aby z nich červíky nevytŕčali von

Obrázok

- následne na to som odstránil páku serva s hmožinkou
- naskrutkoval som ostatné 2 červíky aj s maticami

Obrázok
Obrázok

- potom už zostáva len dotiahnuť matice
- odporúčam doťahovať gola kľúčom, alebo hexovým skrutkovačom - klasický kríž škriabe disky
- doťahoval som "do hviezdy" (po prvej matici som sa presunul na druhú od nej v protismere hodinových ručičiek)
- keď matica začala doťahovať, otočil som o pol otáčky
- po vystriedaní všetkých matíc som skontroloval, či je disk rovno
- pokiaľ bolo všetko ok, pokračoval som pol-otáčkami
- pokiaľ niekde disk trčal viac, na tom mieste som dotiahol celou otáčkou a ostatné skrutky pol až štvrť otáčkami, kým sa to nevyrovnalo

Obrázok
Obrázok

Takto som postupne dotiahol všetky matice na doraz a výsledok bol skvelý. Posúďte sami :)
Všetky fotky tu

Edit:
Upravil som fotky tak, aby každá odkazovala na väčšiu verziu
Naposledy upravil Taurus84 dňa Pia 11. Dec 2015 8:03:05, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Taurus84

Poslaťod juraj79 » Pia 11. Dec 2015 7:16:42

Vycerpavajuci navod. :)
LMTV/M1083
Ascender home made
Chevroler stepside
Volvo FH12
Scania R420
Obrázok užívateľa
juraj79

Poslaťod hollyml » Sob 12. Dec 2015 8:11:20

Perfektny popis. Myslim, ze by si ho mohol skopirovat aj sem s vytvorenim novej temy. palec hore :up:
Obrázok užívateľa
hollyml

PredchádzajúciĎalší

Späť na MEX podvozky

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť